Предвид все по-засиленото внимание към негативната тенденция за намаляването на продължителността

...
Предвид все по-засиленото внимание към негативната тенденция за намаляването на продължителността
Коментари Харесай

“Силата на 9-те - правилата на столетниците за дълъг и здравословен живот

Предвид все по-засиленото внимание към негативната тенденция за намаляването на продължителността на живота на хората в международен мащаб, надали има човек, който да не е чувал за " сините зони " - районите по света, където се срещат най-вече столетници.
 Столетницата Кейти Макрей и тайните й за дългоденствие
Тя е на 106, претърпяла е 2 международни войни и има 4 простички съвета за дългоденствие

Тайните на Кейти Макрей за пълностоен живот

Към тези райони спадат и Барбаджия в Сардиния, Италия, Окинава в Япония, полуостров Никоя в Коста Рика, както и Икария в Гърция. Общото сред тези места обаче не е просто високият дял на хора с по-голяма дълготрайност на живота.

След разбори на медицински откриватели, демографи, епидемиолози и антрополози, навръх тези места столетниците следват правилото Power Nine - или девет правила, на които дължат дълголетието си.

Бан Бютнер от National Geographic споделя за тях в книгата си " Сини зони: 9 урока по дългоденствие от хората, живели най-дълго ". А от GQ ги обобщават в резюме.

Естествена физическа интензивност

Това, което се има поради е, че не е нужно да отделяме по доста време за дълги тренировки всеки ден. По-кратките физически действия, разпределени през целия ден, потвърдено са също толкоз ефикасни, колкото плануваните тренировки. А и доста по-достъпни за множеството хора в забързаното всекидневие. Можем да вървим и да се прибираме от работа пешком или с колело, а в почивките в офиса да вършим леки извършения, нанагорнище на стълби или разходки.

Алкохолът като част от обществения живот

Въпреки че има доста проучвания, които акцентират изгодите от цялостното отричане от алкохола, хората в Сините зони не се лишават от чаша вино. Но не толкоз поради изгодите за здравето, колкото поради социализацията, която идва ръка за ръка с потреблението на пиво понякога.

В културите, в които има дълголетници, умерената консумация на алкохол постоянно се случва в обществен подтекст. Ключът евентуално се крие повече в обществените взаимоотношения, които въздействат позитивно върху психическото и прочувственото положение на човек, и по-малко в самия алкохол.
 Снимка 659965

Стресът под надзор

Стресът не е потребен за нас и това не е изненада за никого. Но в днешно време е неминуем. Добрата вест е, че можем да го направляваме. Когато видим, че тялото ни се напряга или страстите напират, би трябвало да поемем надълбоко въздух, да го задържим за няколко секунди и постепенно да издишаме през носа. Колкото по-често свикнем да прилагаме тази процедура, толкоз по-добре ще се усещаме. Можем да стартираме всяка вечер, като си отделим няколко спомагателни минути преди лягане.

Повече растителните храни, по-малко месо

Хранителният режим, който включва повече растителна храна, в сравнение с животинска, е желан и препоръчван освен от здравни специалисти, само че и от дълголетниците. Те си набират протеини, като употребяват фасул, в това число черен фасул, соя и леща, вместо месо. За, които обаче не могат или не желаят да откажат животинската храна, е целесъобразно да заложат на порция от към 100 грама свинско месо.
 Снимка 659966

Социализация

Дълголетниците са хора, които имат и държат на околните си другари. За тях тези взаимоотношения са скъпи и за цялостен живот. Доказано е, че контактите в положителна обществена среда освобождават окситоцин, прочут като " хормона на любовта ", който се свързва с по-ниски равнища на стрес и надлежно усъвършенствания както в прочувственото положение, по този начин и във физическото здраве на човек.

Правилото за 80% задоволеност

Столетниците в Сините зони ядат минимум в късния следобяд или ранната вечер. В по-късните часове на деня се въздържат напълно от хранене. Освен това те стопират да ядат, когато усетят, че са съвсем изцяло сити - към 80%. Този табиет, с изключение на потребен за здравето, е упражнение и за волята.

Близките ни хора - преди всичко

Да прекарваме повече време със фамилията си е нещо, което има изгоди освен за прочувственото ни положение, само че е обвързвано и с дълголетието. Столетниците поддържат дейна връзка с най-близките си, в това число по-възрастните измежду тях, основават свои фамилии и поставят старания, с цел да прекарват времето си оптимално с децата си.
 Снимка 659968

Принадлежност

Според проучванията посещаването на религиозна работа всяка седмица може да усили продължителността на живота от четири до 14 години. Независимо обаче дали ще се присъединим към някоя религиозна общественост или пък ще потърсим съидейници около други ползи и занимания, постоянно е добра концепция бъдем заобиколени от хора, който ни карат да се усещаме признати.
 Семейство Мелис и рецептата им за дългоденствие
Какво яде най-дълголетното семейство на света

Вкусно и потребно

Цел

Отново науката е потвърдила, че когато хората живеят за и се будят заран стимулирани от нея, могат да удължат продължителността на живота си с до седем години. Според японската идея Ikigai можем да открием персоналното си предопределение и цел, като си зададем и отговорим на четири въпроса: Какво обичам? В какво съм добър? От какво се нуждае светът? За какво мога да бъда потребен?
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР